Холидей Ин София

Публикувано от

Холидей Ин София

Описание

Хотелският комплекс съдържа 130 стаи, ресторант, конферентен център и коплекс за отдих. Обектът е проектиран и реализиран като лицензиран хотел с търговската марка Holiday Inn, притежание на Интерконтинентал Хотел Груп (Intercontinental Hotel group). Макар че е проектиран като 4-звезден хотел според стандарта на Holiday Inn, в проекта и изпълнението се съдържат допълнения, с които той да постигне българските стандарти за 5-звезден хотел.
Комплексът включва входен приемен двор, надземен и подземен паркинг, включващи и места за инвалиди, стопански двор, външни тераси и ландшафтно оформяне на околното пространство, подходящо за марковия рейтинг на хотела, съгласно изискванията на стандартите на Holiday Inn.
Сградата се състои от сутерен, партер, мецанин и 4 хотелски етажа.

Ситуационно решение

Комплексът е разположен на приблизително 8.5 км югоизточно от центъра на град София и приблизително 5.5 км от аерогара София, непосредствено до границите на Бизнес парк София. Теренът е в близост до основните градски артерии – “Околовръстен път” и бул. “Александър Малинов”. Обектът е лесно достъпен от аерогара София и останалите райони на столицата. Има разработен и проект за транспортно-комуникационен план за трасе на метрото, тангиращо с парцела на хотелския комплекс, което ще осигури добра връзка с центъра на София.
От южната страна обектът граничи с мултиплекс кино, а от източната и северната с офис-сгради, част от Бизнес парк София.
Основният автомобилен достъп към комплекса е от северозапад, откъм свързващ път от бул. „Александър Малинов”. В западната част на терена пред главния вход е оформена приемната зона на хотела като малък площад, тангирана от зеленина по контура на парцела. Този “площад” има функцията и на обединяващо входовете към отделните функционални зони пространство, правейки ги равнопоставени и достатъчно представителни. От изток са рампите за достъп до подземния гараж, стопанския двор и служебния паркинг. В южната част на терена е осигурена затревена обходна алея свързваща пространството пред главния вход със стопанския двор. Тази алея е с противопожарно, противоаварийно и евакуационно предназначение. Същата алея се използва и със служебни цели – като път за механизацията за поддръжка и почистване на фасадите. Северната страна на хотела, ориентирана към градината на “Бизнес парка”, е на две нива – на горното е разположена тераса – градина, а на долното, към тангиращата улица – паркинг за автомобили и паркомясто за автобус.

Архитектурно решение

Архитектурният образ е минималистичен и изчистен, отговарящ на качеството на търговската марка Holiday Inn и на исканата звездна класификация на хотела.
Южната и северната фасадни плоскости са от варовик, завършващи в остър ръб с цяла височина в краищата на сградата, разкриващи тъмна сърцевина от алуминй и стъкло в надлъжно издълбаните ивици.
Източната и западната фасада, контрасно са решени като изцяло остъклени повърхнини, в които свободно плуват тъмните пана с апликиран растер от алуминиеви отражатели, осветени от дистанция, правещи по-внушителен мащаба на паното и по-представителна главната фасада – носител и на главния знак на Holiday Inn.
Ниските части на сградата – Зоната за отдих (Leisure Club) и Конферентния център (The Academy) са със същия тип окачена фасада – неутрална и подчинена на основните елементи.
Интериорното решение е на OCCA Design Company, Шотландия.

Местоположение

бул. "Александър Малинов" No.111, Младост 4, София

Виж на картата

Година на проекта

2004

Застроена площ

2 400 кв.м

Обща площ

13 200 кв.м

Екип

арх. Атанас Панов, арх. Лорита Панова, арх. Ивайло Игнатов, арх. Искрен Манев

Награди