Офис-сграда „The Needle“

Публикувано от

Офис-сграда „The Needle“

Сградата е ситуирана на едно от най-представителните места, в културния център на София. Позиционирането й на ъгъла на бул. „Фритьоф Нансен” и ул. „Любен Каравелов” с лице на югозапад към градината на НДК правят мястото специално по отношение на силуета и цялостната градоустройствена рамка. Градоустройствените предпоставки, в това число и предвидената височина, поставят високи изисквания към новата сграда и архитектурната задача става изключително отговорна.

Аритектурната концепция е базирана на непреходни принципи, както по отношение на плановата схема, така и по отношение на фасадното решение. Дизайнът е строг почти „каноничен”, неразточителен на форми и материали. Изграден на класическата комбинация от камък и стъкло, „ордерът” на фасадата с удължената си пропорция допълва усещането за извисяване и придава желания официален и елегантен вид. Високотехнологичните решения, лекоогънатата козирка и отсъствието на тежък цокъл, категорично освобождават сградата от ангажимента й към „неокласицизма” и я позиционират в регистъра на съвременната архитектура.

Почти анонимният остъклен контакт със съседните сгради, правят „каменната дантела” независима и доминираща средата безконфликтно, като решава и сложната връзка с руиниращата околна застройка.

Местоположение

гр. София, бул. "Фритьоф Нансен" 37A

Година на проекта

2009

Година на завършване

2011

Застроена площ

536 кв.м

Обща площ

5 409 кв.м

Екип

арх. Атанас Панов, арх. Лорита Панова, арх. Динко Митев, арх. Искрен Манев, арх. Павел Цуйков

Награди