Жилищна сграда „Симон“

Публикувано от

Жилищна сграда „Симон“

Сградата се намира в една от най-привлекателните за живеене зони в София – в непосредствена близост до парка, на сравнително тихо място, с добро изложение. Средата е от красиви стари сгради – повечето архитектурни паметници, потънали в зеленина и носещи атмосферата на аристократична стара София. Поредицата от внушителни административни обекти – сградата на Националното Радио, Университета по архитектура, Софийски градски съд, Биологическия факултет и др., дава допълнителна представителност на района.

Анализът на ситуацията, вижданията на инвеститора и изискванията, на които трябва да отговаря съвременната жилищна сграда, дадоха основните очертания на задачата – изчистена от декорация, с непретенциозни обеми и поддаваща се на “прочит” с един поглед архитектура, безупречен комфорт и сдържан лукс.

Естествени материали, цветност и детайл, хармониращи на средата, чисти линии и прости обеми са използвани в търсенето на верен превод на вечните изисквания и критерии на езика на съвремието. Новите технологии и материали, приложени в проекта, позволят добре познатите ни детайли да звучат по коренно различен начин и това се надяваме – превръща изглеждащата по съвсем познат начин сграда в модерна.

Колонадата към ул. “Драган Цанков” с остъклените витрини на магазините на партера, преминаващи в стъклени парапети, на терасовидно отдръпнатия първи етаж, завършваща с алуминиева пергола, правят сградата отворена към парка, а обема на основното тяло лек. Като реплика на тази пергола е отлепеният, почти класически корниз на мансардния етаж, който обобщава разчленените ризалити на жилищната част и завършва композицията.

Важна част от решението е постигнатото единно въздействие на всички фасади на сградата и еднозначен детайл и силует независимо от сложната конфигурация на плана. Разпределенията и съдържанието са коректно изявени върху фасадата, без каквито и да било самоцелни, претенциозни и безполезни архитектурни форми, очакващи възторга на зрителя.

Надяваме с този проект да сме постигнали нещо наистина трудно – на един обикновен въпрос да се даде просто точен отговор.

Местоположение

гр. София, бул. "Драган Цанков" 12-16

Година на проекта

2003

Година на завършване

2004

Застроена площ

Обща площ

Екип

арх. Атанас Панов, арх. Лорита Панова, арх. Ивайло Игнатов, арх. Мария Цекова

Награди