Жилищна група „Джентъл хауз 3“

Публикувано от

Жилищна група „Джентъл хауз 3“

Жилищната група се състои от четири еднофамилни къщи в сключено застрояване.

Основната идея на ситуационното решение и функционалното зониране е, всички къщи да имат малки индивидуални предпространства към улиците, през което да се осигури автомобилния и пешеходен достъп (малък преден двор) и голямо вътрешно пространство – визуално голям вътрешен двор, ориентиран на югоизток.

Oтделните сгради свързани в една пространствено „пулсираща“ верига от раздвижени във височина и план обеми, създават естествена бариера за шума от улицата и обособяват просторен богато озеленен двор – отворен към планината и по-доброто изложение (изток, юг).

Отделните (като собственост) дворове са разделени с ниска, вечнозелена растителност, осигуряваща интимността на прилежащите към всяка къща пространства за лично ползване, без да възпрепятства усещането за наличие на просторен парк в пространството между сградите.

На приземното ниво, в общо преливащо се пространство с богато остъклена връзка с градината и покритата тераса (барбекю), са разположени дневните, трапезартиите, кухнитe и еднораменните стълби осугуряващи връзка с гаражите и входа (на долното ниво) и спалния тракт (на горното ниво).

Търсена е лаконичност в архитектурният образ.

Фасадите са решени в два материала, безспорно описващи функцията „къща“ – бялата мазилка и дървената обшивка. Като „ехо“ на вътрешната функционалност, те адресират сградите в желаната ниша на сдържана, непретенциозна и в същото време „топла“ жилищна архитектура.