Графикс

Публикувано от

Графикс

Сградата се намира в сърцето на новообособилия се административно-търговски център на София, на една от основните входно-изходни магистрали – бул. „Цариградско шосе“. В близост са налични спирка на метрото, автобусни спирки на градския транспорт. Автомобилният достъп е лек и ненатоварен, на минути път от летището и центъра на града. Всички тези фактори обуславят перфектното функциониране на зоната по предназначението й и предполагат развитието й като такава, с все по-обогатяващи се функции. Тя става желана локация за офиси, банки, заведения за хранене и търговия, и средище за жителите на района и града. Синергията от функции и услуги предполага устойчиво развитие на района и през следващите години.

Новата офис сграда „Графикс“ е проектирана да бъде, освен хармонично продължение на горната тема – и най-модерният, отговарящ на всички съвременни изисквания и с хоризонт в бъдещето, обект.

Вътрешната динамика на детайла, на строгият обем, както третирането и аранжирането на елементите, на иначе „класическата“ фасада от камък и стъкло, дават на проекта усещането за нещо ново, вълнуващо и в същото време строго и непреходно – един модерен „костюм“, внушаващ респект и доверие и отговарящ на целите и дейностите, които ще обслужва. Едрото членение на фасадата, големите витрини, едроразмерните каменни пана и липсата на формална декорация са тези които придават внушителен мащаб и правят сградата силно „присъстваща“.

Разместените плъти, под ъгъл на фасадната плоскост, в непроследим ритъм, внасят вътрешно напрежение с усещане за случайност и спонтанност, и правят, на пръв поглед напълно „дисциплинираната“ фасада – неомръзваща и подлежаща на нов и нов прочит. В композицията от пробиви в „разпаднатият куб“, на най-видимото от главните посоки на достъп към сградата място – югоизточният ъгъл, е главният вход. Широкият пробив през две нива и подходът през стъпалата, издигащи нивото на входа до площадното пред-пространство, дават усещане за представителност и официалност, отговарящи на целите и предназначението на сградата.

Едроразмерната структура, подпираща обема над входа – внушителен с размерите си “X”, вплита в тектониката на конструкцията логото на сградата и е изведена от простата си конструктивна функция до символ на обекта. Видим от главните посоки, с контрастния си цвят и стъпване на нивото на посетителя, той става знаков за мястото, а сградата се превръща в нещо, с което всяка уважаваща се фирма с гордост би се идентифицирала.

Местоположение

гр. София, бул. "Цариградско шосе" 54Б

Виж на картата

Година на проекта

2014

Застроена площ

1 480 кв.м

Обща площ

23 008 кв.м

Екип

арх. Атанас Панов, арх. Лорита Панова, арх. Ивайло Игнатов, арх. Искрен Манев

Награди